859445.jpg

Opettajan työtä on perinteisesti tarkasteltu pelkkänä opettamisena. Opettaja on kuitenkin uusien haastavien muutosten edessä, osin jo niiden keskellä: ympäröivä yhteiskunta muuttuu ja sirpaloituu nopeasti ja asettaa uudenlaisia odotuksia opettajan työlle. Voidakseen kohdata muutokset rakentavasti opettaja tarvitsee halua ja kykyä hahmottaa ja pohtia edessä olevia vaihtoehtoja. Lisäksi tarvitaan taitoa ja rohkeutta lähteä oppilaitosyhteisönä tekemään työtä haluttavan tulevaisuuden saavuttamiseksi.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


Tässä kirjassa KT Olli Luukkainen hahmottaa opettajan työn tulevaisuutta reippaalla otteella. Tuleva opettajuus on muuttuvaa, kehittyvää, yhä enemmän yhteisöllistä yhteisvastuuta, jossa työn vaateisiin vastataan yhteisöllisinä osaamiskeskittyminä ja verkostoina. Opettajan työhön kuuluu yhä enemmän tulevaisuushakuisuus ja yhteiskuntasuuntautuneisuus. Tämä tarkoittaa puolustautumisen sijasta rohkeutta kysyä ja kyseenalaistaa vallitsevia käytäntöjä. Samalla se on opettajuuden uudistamista ja oppijan ohjaamista uudistamaan. Se on eettistä ajassa elävää kysymistä.

 

Kirjassa sekä otetaan kantaa opettajuuden suuntaan että viritetään lukija pohtimaan edessä olevia ratkaisuja ja uudistuvia toimintatapoja. Teos on tärkeää luettavaa nykyisille ja tuleville opettajille, opettajuuden tutkijoille ja opettajankouluttajille.