1559480.jpg


Tämä kirja on syntynyt Suomen Kuntaliiton Kasvatus tulevaisuuteen –hankkeeseen (2001-2005) siivittämänä. Hankkeen ydinajatuksena on, että kasvatus kuuluu koko lapsen lähiyhteisölle, vaikka vanhemmat kantavatkin kasvatuksen päävastuun. Vanhemmuutta vahvistavat myös vaikuttamalla lapsi- ja perhepolitiikkaan sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Hankkeen aikana pilottikuntien vanhemmat ja yhteistyökumppanit ovat rakentanet yhteistä arvopohjaa perheiden kasvatustyön tueksi. Pilottiprojektit ovat kehittäneet monipuolisia työkaluja arvo- ja tapakasvatukseen. Lisäksi pilottikuntien toimijat ovat laatineet yhteisiä varhaisen puuttumisen sopimuksia, jotka helpottavat kasvatusyhteistyötä. He ovat myös vahvistaneet kasvatuksen ja vertaistuen verkostoja kehittämällä uusia toimintamalleja kasvatuskumppanuuteen. Samoin pilottiprojekteissa on luotu uusia toimintatapoja lasten ja nuorten sekä vanhempien osallisuuden lisäämiseksi.

Kirjassa kerrotaan lasten ja vanhempien yhteisöllisyyden tarpeista eri elämänvaiheissa sekä siitä, miten näihin tarpeisiin on kyetty vastaamaan. Kirjassa esitellään Kasvatus tulevaisuuteen –hankkeen satoa, kuten ruohonjuuritason toimijoiden kehittämiä yhteisöllisiä käytäntöjä, mutta nostetaan rohkeasti esille myös kasvatusyhteistyön kompastuskiviä.

Kirja tarjoaa kimmokkeita sekä eri näkökulmia keskustelun ja toiminnan pohjaksi niin opettajille, vanhemmille kuin muillekin kasvatusyhteistyössä mukana oleville tai siihen aikoville.

 

OMA ARVIO:  ***