1696556.jpg

Hammasta purren vai suurella sydämellä?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Lähes jokainen meistä toimii jossain vaiheessa elämäänsä sairaan tai heikkokuntoisen läheisensä hoivaajana. Pitkäkestoinen sitoutuminen omaishoitajaksi muuttaa elämää usein ratkaisevalla tavalla. Tilanteeseen liittyy paljon tunteita, sekä myönteisiä että kielteisiä. Puntaroitavana on kysymys hyvästä elämästä niin läheisen ihmisen kuin oman elämän kannalta. Ratkaistavana on myös monia käytännön ongelmia.

 Rakas velvollisuus valottaa aihetta omaishoitajien kokemusten ja alan tutkijoiden näkemysten kautta. Millaista on toimia omaishoitajana? Millaisia ovat omaishoitajaksi sitoutuneiden ihmisten motiivit ja millaisia valintoja he ovat tehneet? Miten omaishoitajat jaksavat työssään ja miten he kokevat oman tilanteensa? Kuinka yhteiskunta kohtaa omaishoitajan työn? Väestön ikääntymisen myötä omaishoitajuus on yhteiskunnassamme yhä ajankohtaisempi kysymys.

Teos piirtää monipuolisen kuvan omaishoitajuudesta, läheisen hoivatyöstä ja niistä valinnoista, jotka työtä motivoivat. Omaishoitajien ääni tulee teoksessa esiin rehellisesti tavalla, joka kutsuu lukijan pohtimaan omia valintojaan ja rooliaan lähimmäisenä. Se kannustaa myös miettimään, kuinka hoivan tarvitsijana haluaisi omalla kohdallaan toimittavan.


OMA ARVIO: 
***