1899283.jpg

Muistatko tämän kirjan kansikuvan? Kuvan patsas Mnemosyne (mnene = muisti) oli kreikkalaisen taruston  mukaan muistin jumalatar, Viereinen kuva ei ole kuitenkaan täsmälleen  sama kuin kannen kuva. Huomaatko eron? Kuvasta puuttuvaa osaa voi olla vaikea muistaa, jos siihen ei kiinnittänyt huomiota kantta katsoessaan. Muistamista helpottaisi myös, jos tietäisi, miksi taiteilija on juuri nuo yksityiskohdat samaan kuvaan.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Tarvitsemme muistia kaikessa toiminnassamme: kun keskustelemme ystävien kanssa, opiskelemme vierasta kieltä, luemme, teemme töitä, muistelemme elämän kohokohtia tai järjestämme syntymäpäiväyllätystä. On vaikea keksiä arkielämän esimerkkiä, jossa muistilla ei olisi merkitystä. Ilman muistia emme voisi toimia tässä ja nyt emmekä hyödyntää aiempia kokemuksiamme.

Kirjassa esitellään kognitiivisen psykologian näkökulmasta viime vuosikymmenten aikana kertynyttä psykologian muistitutkimusta: muistin toimintaperiaatteita, tutkimustuloksia, muistitehtäviä ja käytännön esimerkkejä, jotka antavat lukijalle ajantasaisen kuvan siitä, miten ihmisen muisti toimii.

PsT Virpi Kalakoski on luennoinut muistiin liittyvistä kysymyksistä lähes 15 vuotta. Hän toimii Työterveyslaitoksen Aivot ja työ –tutkimuskeskuksessa kognitiivisen ergonomian tutkijana.. Hän on myös Psykologia-lehden toimittaja sekä lukion psykologian Persoona-oppikirjasarjan kirjoittaja.

 

OMA ARVIO: ***