2075045.jpg 

Päivällä oli ollut aurinkoista ja tyyntä. Mutta tunturissa sää muuttuu koko ajan. Hän tärisi kuin horkassa, ei ollut eläessään palellut niin kuin nyt. Hän oli jäätynyt luita ja ytimiä myöten. Hän kopeloi laatikoita ja löysi tulitikkurasian. Miten voi pidellä mitään niin pientä, kun kädet ovat kohmettuneet käyttökelvottomiksi?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Tuuli ujelsi kuin pahanilkinen jumala ikkunasta sisään. Hän tempaisi täkin laverilta. Ja sen alla makasi nainen. Naisen silmät olivat auki ja jäätyneet, valkoiset kuin huurrelasia.

Pakkasenlyömän Kiirunan ulkopuolella, viimaisella Tornionjärven jäällä, eräs pilkkijä löytää kalastusarkista naisen ruumiin. Poliisi on ymmällään: kuka hän on?

Rebecka Martinsson on pitkän sairasloman jälkeen muuttanut takaisin Kiirunaan ja työskentelee siellä syyttäjänä. Hän suostuu taas seuraamaan pahan jalanjäljissä – tällä kertaa paikallisen kaivosyhtiön kautta aina Kongoon ja Ugandaan saakka. Kansainvälisessä rikollisuudessa ihmiset ovat kasvottomia, mutta heillä on uskomattoman paljon valtaa. Tällaiseen maailmaan Rebecka ei olisi koskaan toivonut päätyvänsä.

Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden tähti on vakiinnuttanut asemansa myös Suomessa. Musta polku on kolmas suuren suosion saavuttaneessa sarjassa, joka sijoittuu pohjoisruotsalaiseen pikkukaupunkiin – ja nyt myös Afrikan suurkaupunkeihin.

 

OMA ARVIO:  **