Eletään 1990-luvun alkua. Neuvostoliitto on kaatunut, Berliinin muuri murtunut, maailma muuttunut peruuttamattomasti. Nora tapaa kotiovellaan entisen miehensä Johanneksen, joka on Noran ja pienen lapsensa 15 vuotta aikaisemmin sanaakaan sanomatta, selityksittä.

Nyt Johannes on takaa-ajettu ja tarvitsee apua. Johanneksen puheista alkaa muotoutua menneisyydestä aivan toisenlainen kuva kuin Nora haluaisi. Se, mikä välkkyi aiemmin puhtaana ja jalona, vaikuttaa nyt pelkältä itsepetokselta.

Ei pelkästään nuoruuden idealismi näyttäydy uudessa valossa, myös Johanneksen ja Noran tarina on kaikkea muuta kuin Nora on luullut: Johannes oli vakooja, ja on sitä yhäkin.

Nora joutuu punnitsemaan koko elämänsä uudelleen. Oman osallisuutensa, vilpittömän uskonsa kommunismiin – koko oman identiteettinsä. Ketä ja mitä Nora on rakastanut rakastaessaan Johannesta? Onko mahdollista antaa anteeksi miehelle, joka on valehdellut kaiken? Onko mahdollista antaa anteeksi itselleen?

Raija Oranen punoo intohimoisen hurjan tarinan 70-luvun opiskelijaelämästä tähän päivään. Kohtauspaikka Marinad on väkevä kuvaus rakkaudesta, vakoilusta, petoksesta ja nuoruuden idealismista.

 

OMA ARVIO:**