Kirjan kansa on yhtä aikaa mutkikas rakkaustarina, jännittävä mysteeri, tositapahtumiin perustuva sukellus historiaan ja ennen kaikkea ylistys tieteen ja taiteen ikuiselle voimalle. Vanhojen kirjojen konservointiin erikoistunut Hanna Heath saa yllättävän puhelinsoiton: Jugoslavian sodan aikana kadonnut ikivanha juutalainen kirjoituskokoelma, haggada, on löytynyt ja YK:n edustaja pyytää Hannaa kartoittamaan teoksen kunnon. Ammatillisesti jännittävämpää pyyntöä Hannan on vaikea keksiä, joten hän matkustaa heti keskelle sodan runtelemaa Sarajevoa. Siellä hän kohtaa Ozren Karamanin, haggadan sankarillisesti pelastaneen kirjastonhoitajan.

 

Samalla alkaa huikea matka eri vuosisadoille ja paikkoihin, joissa haggada on matkannut. Toisen maailmansodan aikana bosnialainen muslimi suojelee kirjaa natseilta, 1800-luvun lopun tanssiaisten Wienissä vähävarainen kirjansitoja tekee sillä kauppaa kuppatohtorin vastaanotolla, 1600-luvun karnevalistisessa Venetsiassa alkoholisoitunut pappi säästää haggadan inkvisition kirjaroviolta ja lopulta 1400-luvun Sevillassa afrikkalaisen orjattaren kammiossa kirjan merkillinen syntytarina selviää.

 

Pyhän kirjan tarina nivoutuu mitä hurjimpiin ihmiskohtaloihin, ja Hannan omakin elämä mullistuu, kun hän kokee ensi kertaa tosirakkauden ja saa selville syntyperäänsä koskevan salaisuuden.

OMA ARVIO:**