Emme voi vaikuttaa siihen, millaiset kortit käteemme saamme, mutta siihen kyllä, miten ne pelaamme. – Randy Pausch

 

Amerikkalaisen Carnegie Mellon –yliopiston ohjelmassa oli luentosarja, jossa yliopiston professoreita pyydettiin puhumaan niin kuin kyseessä olisi heidän elämänsä viimeinen luento. Puhujan toivottiin käsittelevän sitä, mikä hänelle on elämässä kaikkein tärkeintä ja mitä hän haluaisi sanoa muille ennen kuolemaansa. Tällaisen luennon yhteydessä kuulijatkin tulisivat miettineeksi, mitä itse haluaisivat sanoa muulle maailmalle, jos kyseessä olisi viimeinen mahdollisuus.

 

Kun yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Randy Pauschia pyydettiin pitämään tällainen luento, hän oli vain vähän aiemmin saanut tietää sairastavansa parantumatonta syöpää. Hänen ei siis tarvinnut kuvitella, kyseessä olisi todella hänen jäähyväisluentonsa.

 

Pausch ei puhunut kuolemasta vaan elämästä luennossa, jonka otsikoksi tuli ”Kuinka todella toteutat lapsuudenhaaveesi”. Hän puhui esteiden voittamisen, muiden ihmisten unelmien mahdolliseksi tekemisen ja hetkeen tarttumisen viisaudesta. Luentoon Pausch tiivisti kaiken sen, mitä oli oppinut pitämään tärkeänä; hän puhui arvoista ja elämisestä. Hänen epäsovinnaisesta, ravisuttavasta ja samalla toivoa luovasta luennostaan tuli netin välityksellä hetkessä tunnettu ympäri maailman.

 

 ”Jäähyväisluento” löytyy osoitteesta:

 

www.thelastlecture.com

 

OMA ARVIO: ***