Anna elää monessa ajassa samanaikaisesti. Hänen muistinsa on irronnut kiinnikkeistään. Aika on hajonnut hänen käsiinsä, ja hän tarkastelee ihmetellen elämänsä palasia.  

 

 

Saari ja meri ovat hänelle tutuinta maisemaa, ja siihen maisemaan kuuluu myös Antti. Miehen äkillinen kuolema ja lapsettomaksi jääminen saavat Annan kuitenkin tolaltaan, ja niin alkaa harhailu ajassa ja paikassa. Anna yrittää asettua Lontooseen, ja hetken aikaa suurkaupunki antaakin vierauden tunteelle tilaa. Lipsahdus levottomuuteen on kuitenkin aina lähellä.

Anna tekee parhaansa jotta muistaisi, mistä hänen elämänsä koostuu. Mutta ajoittain hän ei kerta kaikkiaan pysty siihen. Silloin hän katoaa itseltään ja pakenee.

Selja Ahavan romaani Eksyneen muistikirja yhdistää vaikuttavasti konkreettisen ja taianomaisen kerronnan. Muistihäiriöistä kärsivän maailma on maaginen ja sivusta katsottuna jopa hullunkurinen. Traagiset elämänkokemukset ovat ehkä käynnistäneet Annan muistiongelmat, mutta itse muistin kadottaminen on hänelle alati uusiutuva, loputon tragedia. Urheasti Anna kurkottaa kohti omaa olemustaan ja ihmisyyttään.

OMA ARVIO: **