Kirjailija Liisa Laukkarisen poika Marius Rufenacht tuli syksyllä -97 julkisuuteen kertomalla harvinaisesta sairaudestaan, Aspergerin oireyhtymästä, joka on yksi autismin muoto. Sekä Marius että hänen perheensä ovat tienneet koko Mariuksen lapsuus- ja teini-iän ajan, että kaikki ei ole kunnossa, mutta ilmiselvälle poikkeavuudelle ei ollut löytyä selitystä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kirjassa käydään läpi Mariuksen kasvu lapsuudesta nuoruuteen sekä diagnoosin löytyminen. Marius on huippulahjakas, mutta ongelmat arkisten asioiden hoitamisessa, tunne-elämän häiriöt ja takertumiset tekevät Asperger-lapsen elämästä sekä hänelle itselleen että läheisille ajoittain jokapäiväistä taistelua. Liisa Laukkarinen kertoo elämästä Asperger-lapsen äitinä ja Marius Rufenacht kertoo lapsuuden- ja nuoruudenkokemuksistaan. Myös Mariuksen hoitaja ja opettaja muistelevat Mariuksen lapsuutta. Neuropsykologi Tuula Kulomäki esittelee Aspergerin oireiston tunnuspiirteet.

 

Mariuksen kuvaus omasta elämästään erilaisena lapsena ja nuorena on riipaisevaa luettavaa ja verrattavissa kokemuksiin minkä tahansa poikkeavuuden kanssa elämiseen.