Jumala on romaani paitsi Jumalasta myös ihmisistä – jumalainen komedia, joka tapahtuu maan päällä ja taivaassa. Kaikki alkaa, kun Jumala tuntee olonsa yksinäiseksi universumin loppumattomassa avaruudessa ja päättää luoda ihmisen omaksi kuvakseen ja antaa hänelle paratiisin asuttavakseen.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vanhan testamentin Jumala on puhelias, ennalta arvaamaton ja julma. Mutta ajan mittaan hän muuttuu ja alkaa vetäytyä ihmisten keskuudesta. Viimeiset sanansa hän osoittaa Job-raukalle, joka joutuu kestämään hänen sokean vihansa. Tämän jälkeen hän suostuu puhumaan enää lähettiläiden kautta ja lopulta vaikenee kokonaan.

 

"Romaanissani selitän Jumalan muuttuvan käytöksen sillä, että hän yksinkertaisesti vanhenee. Se Jumala joka loi maailman ja ompeli Aadamille vaatteet, oli nuori ja täynnä energiaa. Mutta hän kasvaa aikuiseksi, saa pojan, tulee keski-ikäiseksi. Lopulta Nietzsche jopa väittää Jumalan levan kuollut. Kirjassani hänestä tulee vanha ja väsynyt. Lopulta hän vetäytyy aktiivisesta toiminnasta maailmassa ja katoaa lopulta kuvasta.. Mutta että kuolisi? Se ei olisi ollenkaan hänen tapaistaan."

Erik Wahlström on lukenut Raamattuaan kirjaimellisesti kuin fundamentalisti. Hän selittää ja kuvaa Jumalan töitä, lakeja jotka arkkienkelit kirjoittivat muistiin, Jumalan myrskyisää rakkaussuhdetta valittuun kansaansa pysähtymättä kertaakaan kyseenalaistamaan tai epäilemää. "Hauskempaahan se näin on."

 

Romaanin päähenkilö on tietenkin Jumala, mutta tärkeä rooli on myös Jeesuksella, Neitsyt Marialla ja arkkienkeleillä, mukaan luettuna langennut enkeli, Saatana.

 

Jumala on hillittömän hauska romaani – teologiaan lujasti ankkuroitu – Jumalasta ja hänen joukoistaan. ja siitä kuinka hänen kiivas luonteenlaatunsa ja luja tahtonsa ovat eri aikoina vaikuttaneet maailmaan.


OMA ARVIO: 
***