1814673.jpg


A S Byattin tunnetuin teos Riivaus. Romanttinen kertomus on omaperäinen romaani ja  rakkaustarina, joka sijoittuu kahteen eri aikakauteen ja moneen eri maailmaan.

Riivaus kertoo 1800-luvulla eläneistä englantilaisista runoilijoista, Christabel LaMottesta ja Randolph Henry Ashista, sekä kahdesta nuoresta 1980-lukulaisesta kirjallisuudentutkijasta, Maud Baileystä ja Roland Michellistä. Bailey ja Michell löytävät sattumalta runoilijoiden välisen kirjeenvaihdon, joka paljastaa intohimoisen, salaisen rakkaustarinan. Tämä löytö vaikuttaa ensin ainoastaan Baileyn ja Michellin akateemiseen tutkimukseen, mutta joutuessaan syvemmälle unohtuneen rakkaustarinan maailmaan vaikutukset näkyvät heidän elämässään yhä voimakkaammin.

Riivaus on hämmästyttävän monitasoinen kudelma rakkaudesta, omistamisesta ja pakkomielteistä. Kriitikoiden ja lukijoiden kiittämässä romaanissa sadut, runot, myytit, viktoriaanisen ajan Englanti ja nykyaika, sekä kaikenmuuttava rakkaus hengittävät sivuilla elävästi.

Byatt taituroi eri aikakausien ja tyylien välissä päästämättä lankoja käsistään hetkeksikään. Arkinen maailma limittyy kirjallisuudentutkimukseen, vallan halu ja intohimoinen rakkaus säilyvät samanlaisina vuosisadasta toiseen. Riivaus on romaani ihmisen loputtomasta kaipuusta johonkin - kunniaan, toisen lähelle, eri aikakauteen, osaksi jotain suurempaa.


OMA ARVIO: ***
 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />