1812340.jpg

Seela Sellan tie yhdeksi maamme tunnetuimmista näyttelijättäristä on omaleimainen ja koskettava. Kirjassaan Se palaa! Sella kertoo avoimesti lähtökohdistaan, avioliitostaan näyttelijä Elis Sellan kanssa sekä kääntymisestään juutalaiseen uskoon. Paitsi rakkaus- ja elämäntarina kirja on ennen kaikkea kattava kunnianosoitus juutalaiselle runoudelle ja getto-laulujen perinteelle.

Seela Sellasta tuli yhdessä miehensä kanssa 1970-luvulla toisen maailmansodan aikaisten getto-laulujen pioneeri Suomessa. He laativat useita eri ohjelmia juutalaisesta runoudesta ja keräsivät aineistoa Suomen juutalaisten lisäksi myös Israelista, New Yorkista, DDR:stä ja lukuisista muista lähteistä. Vaikka suurin osa näiden laulujen tekijöistä menehtyikin keskitysleireillä, välittyy Sellan tarinan kautta lukijalle myös tunne rakkaudesta, huumorista ja jopa toivosta surun keskellä. Hädänkin hetkellä viihteellä on ollut oma tärkeä merkityksensä.

Kirjan loppuosa on omistettu Arvo Salon upeasti suomentamille getto-lauluille, jotka ovat arvokas lisä kaikille kulttuurihistorian ystäville. Puheenvuoron saavat myös juutalaista perinnettä valottavat Sellojen ystävät ja sukulaiset. Haastattelumateriaalin lisäksi laaja kuvitus täydentää halki vuosikymmenten kulkevaa tarinaa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

OMA ARVIO: **