1242635142_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jhumpa Lahiri on eräs puhutuimmista nuoren polven kirjailijoista. Hänen kolmas teoksensa on kertomuskokoelma, joka vie lukijan Massachusettsista Seatleen ja Rooman kautta Thaimaahan. Keskiössä ovat perheet: äidit ja isät, sisaret ja veljet, ystävät ja rakastetut. Tuoreen maan kahdeksan novellia käsittelevät Yhdysvaltoihin asettuneiden bengalilaisperheiden juurtumista uuteen maahan, mutta hienovaraisella yksityiskohtien ja arjen kuvauksella Lahiri tavoittaa jotain yleismaailmallista perhesuhteista, sukupolvien välisestä kuilusta ja omaan elämään sopeutumisen vaikeudesta.

Niminovellissa Ruma, uuteen kaupunkiin muuttanut nuori äiti, saa vieraakseen vähäpuheisen leski-isänsä, joka ottaa hoitaakseen perheen puutarhan ja muodostaa vahvan suhteen tyttärenpoikaansa. Roolit kääntyvät päälaelleen, kun paljastuu, että isällä onkin salaisuus, jota hän peittelee velvollisuudentuntoiselta tyttäreltään.

Pelkkää hyvyyttä on kuvaus pätevästä isosiskosta ja alkoholisoituneesta pikkuveljestä. Dramaattisten käänteiden jälkeen sisaren on eräänä aamuna, ”joka oli yhtä tyypillinen ja pelottava kuin ne kaikki”, opittava luopumaan huolestaan ja syyllisyydestään.

Kokoelman toinen osa, Hema ja Kaushik, on tarinatrilogia tytöstä ja pojasta, jotka päätyvät hetkeksi asumaan saman katon alle. He matkaavat viattomuudesta aikuisuuteen erillisiä, kipeitäkin polkuja, kunnes kohtalo yhdistää heidät vuosien jälkeen Roomassa.

 

OMA ARVIO:**