Iäkäs savenvalaja Cipriano Algor asuu pienessä kylässä kaupungin laidalla tyttärensä Martan ja vävynsä Marcallin kanssa. Vävy työskentelee vartijana läheisessä Keskuksessa, valtavassa kolossissa, joka sulkee sisäänsä kaikki mahdolliset inhimillisen elämän muodot: siellä on kauppoja, asuntoja, toimistoja, huvittelumahdollisuuksia, sairaala, krematorio ym.

Ciprianon savipajan tuotteita on ollut myynnissä Keskuksessa, mutta eräänä päivänä sieltä ilmoitetaan, että hänen astiansa eivät enää käy kaupaksi – nyt suositaan särkymätöntä muovia. Yhdessä Martan kanssa Cipriano keksii ruveta tekemään pieniä keramiikkanukkeja, ja he saavatkin Keskuksesta ison tilauksen, mutta siitäkään hankkeesta ei ole uudeksi elinkeinoksi.

Kun Marcal saa ylennyksen ja samalla asunnon Keskuksesta, Marta ja työttömäksi jäänyt Cipriano muuttavat sinne hänen mukanaan. Mutta jonkin ajan kuluttua Keskuksen uumenista alkaa kuulua outoja ääniä: hakkaamista ja kaivamista. Pian leviää tieto, että rakennuskompleksin maanalaisista kerroksista on tehty kaamea löytö. Kun Capriano ja Marcal ovat sen nähneet, heidän on pakko ottaa elämälleen uusi suunta.

 

OMA ARVIO:***