Vuonna 1981 ilmestyi Englannissa runoja ja proosaa sisältämä kokoelma Dam-Burst of Dreams, joka herätti huomiota vähintään kahdesta syystä. Sen kirjoittaja, Christopher Nolan, oli hyvin nuori, vasta viidentoista, mutta jälki oli loisteliasta ja tekijää ylistettiin Joycen, Yeatsin ja Dylan Thomasin manttelinperijänä. Kymmenen päivää ilmestymisensä jälkeen kirja oli jo bestsellerlistalla.


Debyytin taustalla oli kolmaskin huomionarvoinen seikka. Christopher oli näet syntymästään saakka vaikeasti vammainen, spastikko. Se nostatti esiin joukon hankalia kysymyksiä. Miten voi mykkä murtautua luovuuden valtakuntaan? Miten voi onnen hylkäämä ihminen, nytkähtelevä ruumis, kieltää kohtalonsa, kehittää itselleen siivet ja kirjoittaa kauneutta? Näihin kysymyksiin tulee nyt vastaus tämän huikean omaelämäkerrallisen romaanin muodossa.


”Dam-Burst of Dreams´in voima, tuoreus ja runsaus ovat läsnä tässäkin kirjassa. Nolanin verbaalisen lahjakkuuden ansiosta näemme ympäröivän maailman epätavallisen selkeästi. Aika näyttää ei ole vain merkittävä teos, se on välttämätön.” – John Carey kirjan esipuheessa

OMA ARVIO: ***