Familjen Plaskett-Khatchadourian är på ytan en alldeles vanlig amerikansk familj. Men strax före sin sextonde födelsedag skjuter Kevin Khatchadourian ihjäl sju skolkamrater och två av skolans anställda.

Hans mamma, Eva, är den enda som inte är förvånad över det som hänt. Ända sedan Kevin var nyfödd har hon anat att något inte står rätt till med sonen, men ingen har lyssnat på hennes varningar – särskilt inte hennes make, Franklin. Han är en sorglös ärkeamerikan och republikan som envist försvarar sin bild av den lyckliga familjen, trots att den långsamt faller sönder.

Efter morden försöker Eva bygga upp sitt liv igen, och under tiden skriver hon brev till Franklin, som hon inte längre lever med. Äntligen ska hon få ge sin version av hur hon upplevt Kevins uppväxt, utan att bli avbruten, och hon gör det med svart humor och en nykter blick. Den historia hon berättar väcker frågor om skuld och ansvar.

 

 

 

 

 OMA ARVIO: ***

Boken belönades med Orange Prize 2005.

Vi måste prata om Kevin är en roman som vägrar släppa taget, och som dröjer kvar långt efter det att sista sidan är läst.